пятница, 23 марта 2012 г.

За Плешивия трол и разказа "Присъдата"

Не знам, странно ли е, но когато писах разказа "Присъдата", а то беше в далечната 2005 година, от която ми се струва, че ме делят епохи, значението на думата "трол" във виртуална среда ми беше непознато.Ни бях чул, ни бях чел нещо за тролове в този смисъл. А сърфирах усилено вече доста време. Но когато нарекох поддържащия си герой "Плешивия трол" имах в предвид точно трол от приказките.

Почти до края на 2004 злоупотребявах с алкохол. При един запой, свързан с типичните за една емоционална натура, улични екшъни, едва не бях осъден за дребно хулиганство. Размина ми се. По-сериозно сигурно щеше да е, ако не бяха ме спрели едни приятели, точно когато набирах необходимите цифри за да съобщя за бомба в залата, в която предстоеше премиера на моя книга. Много се вълнувах пред срещата с хората. Пих за кураж едно на крак, после още едно и още едно, и не знам, какво ми хрумна, но реших да проваля събитието.

Доста време мина, докато тези две събития в живота ми поулегнат и се превърнат в основа на разказа.

Главният ми герой нямаше късмета ми и беше осъден. Но без да знам колко е удачно, реших надзирателя му да носи прякора: "плешивия трол". Имах предвид социалната среда като тъмничар за една творческа натура.

Макар да си използвах като прототип, нямах в предвид точно себе си. Но в този разказ имаше нещо съдбовно. Осъден или не се срещнах отново с "плешивия трол", но вече в кибер - смисъла на думата "трол". И без да съм пипнал нищо по разказа, с времето получи като бонус, този допълнителен пласт. Защото и в този случай "трола" е отново тъмничар. И това, което описвам да прави в разказа ми и днес прави в мрежата.

И като казвам трол, трябва да изясня, че под тролове имам в предвид хейтърите, критикарите, политическите ултраси, псевдоморалистите, псевдоинтелектуалците, всякакви други вербални садисти, виртуални и не само виртуални психопати, които сеят раздори из мрежата.

Но всички имаме впечатления, всички ги знаем...а малцина познаваме.

Доста съм писал за тях. Не си заслужава дори и толкова. От разказа може да се разбере, какво влияние оказват на хората, които се намират в тяхна власт.
Макар, когато съм го писал, съм нямал това в предвид.
Ще го публикувам след малко.

23.03. 2012

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Follow by Email