Пет приключения на Витек Димен и Космическото пиле от Димитър Цолов - Доктора

Книгата е сборник от серия къси разкази с общо заглавие: "Космическото пиле" и краткия роман: "Пет приключения на Витек Димен". Като цяло мога да кажа за нея: ведра и свежа. Все едно си седнал в компанията на голям сладкодумец, далеч от град и всякаква електроника, а времето минава бързо ли, бързо защото той ти разказва. Речта е като говорна: ясна, картинна, приятна. А историите независимо дали граничат с хорър или направо преминават границата ("Симфония агония"; "Паякът и осата") не разваля ведрото чувство и усащането за усмивка, което разказвача е създал с останалите истории. И като използвах "хорър" и "усмивка" в едно изречение, хубаво е да кажа, че не иде реч за черен хумор, който макар да е висш пилотаж и не се отдава на всеки, все пак се отдава на много автори. Става въпрос за нещо уникално, изглежда свойствено в характера на автора, може би дори и в живота, но при всички случаи стоящо като подпис в творбите му. В двата споменати разказа не се е опитвал да се шегува, напротив - те са сериозни от начало до край, но вместо да отчаят, да хвърлят в мрак или най-малко да разтърсят, те забавляват, като приказка край лагерен огън забавляват, качествено забавляват, а качественото забавление не изключва, а напротив включва и размишление. И съчетани с други истории, като тази, в която умиращия баща казва на синовете си: "Няма да ви кажа къде е заровена ракията" (но също много дидактичен разказ) усмихват, широко усмихват.

"Пет приключения на Витек Димен" е още едно доказателство, че българските автори на фентъзи сме облагодетелствани, че живеем над извора. На уникално фантастичното, трябва само малко да подълбаем и истинското вдъхновения ще бликне, а после ни остава само да черпим с пълни шепи. Романът е вдъхновен от нашия фолклор, великолепна импровизация е, нещо пробуждащо го за нов живот. Отделните истории, отново по-близко по техника до история край лагерния огън отколкото като писмен разказ - самобитни, завладяващи и със същия този усмихнат дух, който нарекох по-горе - подпис на автора. Книга и за малки, и за големи. Прекрасно забавление. Пълноценно прекарано време. Ще си запомня тази Коледа, с нея.

Музите

  Тя се разплака. Той й повтори, че е щастлив. Нищо, че ще забрави. След това пак се любеха. Накара я отново да му разкаже, вече без да плач...