Циркът

Това бе неповторим спектакъл. Направо си беше чудо. Абсолютна атракция! Абе, нещо страшно!
В другите циркове винаги имаше нещо изкуствено. Нещо, което те караше леко да се учудиш или най- много да се възхитиш. Този беше направо разтърсващ. Отначало бе съвсем
обикновен, до момента, в който най- неочаквано обявиха:
- Днес, в цирк "Луцифер", ще видите за пръв път номера "Падащ от трапец еквилибрист".
Барабаните забиха туш, под купола се възцари напрегнато мълчание. Единият от артистите се наклони и падна от трапеца. Черепът му се размаза по арената...
Реакцията на публиката беше неописуема, едва ли някой, обаче напълно допусна, че това което видя с очите си бе истина, но въпреки това бе настъпил шок.
- Антракт! - обявиха.
-Да излезем да пием бира! - каза ми в ухото Деси.
Когато отпи забелязах, че бутилката в ръката й трепери.
- Това, което видяхме, разбира се, беше шега! - с треперещ глас изрече.
- Да, но виждам, че те разстрои. Няма да е зле да си тръгваме. Трябва ни спокойствие. Трябва да си мислим и за детето, което ще се роди.
- Но аз искам да догледам програмата. Все пак това е една необикновена атракция... Глупаво беше, че се разстроих. Все пак това е номер. Фокус!
Добре го каза Деси, но се улових, че и аз треперя, макар и скришом дори от себе си...
- А сега ще видите дресура на истински тигри - човекоядци. Трупът на еквилибриста не бе изнесен и когато тигрите излязоха на арената, лакомо се нахвърлиха върху му... Излезе дресьорът и ги накара да застанат по местата си, но това не бе така лесно, като на другите дресури. Тигрите му се зъбеха, ръмжаха, всеки момент очаквах да му се нахвърлят. Дресьорът обаче по някакъв невероятен начин ги обузда.
- А сега дресьорът ще бъде изяден от тигрите си... Дресьорът даде някакъв знак и тигрите му се нахвърлиха... От този момент нататък изумлението изчезна. Почувствах лекота и обладаваща ме приятна топлина. Бях възхитен и вече разбирах, че всичко е истинско. Не само аз, а и цялата публика, дори Деси, бяха обхванати от това настроение. Спектакълът бе омагьосал всички, всички бяха под въздействието му и бяха доволни от това, което виждаха. Тук намериха мястото, където да разтоварят забранените си страсти.
- Спектакълът е към своя край - обяви водещият. - Сега ще видите канибали от Соломоновите острови. За да сте съпричастни, един от вас ще стане тяхна жертва...
Не бях осъзнал напълно думите му, когато няколко клоуна се втурнаха в секторите. Хванаха Деси. Опитах се да направя нещо, но ме завързаха, и то така, че да гледам как на арената разкъсват и изяждат жена ми... Когато извадиха плода от утробата й, загубих съзнание. Опомних се след няколко дни в болницата.
Дълго още се лекувах и през цялото време слушах всевъзможни слухове и хипотези за цирк "Луцифер". Никой обаче така и не разбра тайната му. Циркът изчезна, тъй абсурдно необяснимо, както се и появи.


хорър и трилър фантастика

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Музите

  Тя се разплака. Той й повтори, че е щастлив. Нищо, че ще забрави. След това пак се любеха. Накара я отново да му разкаже, вече без да плач...