Излезе романа ми "Български кървав кючек"



                            За сега само в онлайн вариант

Седмица след бруталното убийство в Катуница, което разтърси цяла България и последвалите го реакции, вече разбрах от какво съм се опасявал и кое ме е мотивирало да напиша този доста страховит трилър, година преди гореупоменатите познати на всички събития. 
На крачка беше най-черните ми опасения да се сбъднат. Но опасността не е отминала. Напротив, напрежението се трупа, трупа, трупа. Нещата залегнали в основата на романа не са се променили. Хората из селата - протитип на несъществуващото село Опашково в което се развива кървавата драма, продължават да живеят в ужас. Имуществото им се ограбва. Животът им е в постоянна опасност. Престъпленията стават все по-дръзки и по-дръзки. И макар, че имам впечатления основаващи се на действителни факти само за селата в плевенския регион, така е из цяла България. Защото едни и същи механизми действат и създават подобна среда. И рано или късно, ако няма промяна ще се стигне до това от което се боя и не пожелавам да ни сполети, а то е гражданска война. 
Докато обаче политици се заиграват с ромски босове, извличат облаги, използвайки феодалната им власт. И разбира се връщат на услугата, с услуга. 
Докато със същите босове, работят едни други от по-високи нива, недосегаеми за закон и ред.
Докато се изкривяват понятия като дискриминация и толерантност, което е истинско престъпление и извършващите го са съучастници на убийството на беззащитните старици в Стежарово, нещата ще продължат така, докато се сбъдне такъв кошмар, че описания в романа ще прилича на розова приказка.
Като сътрудник на вестник "BG Север" имах възможността да науча някои подробности от емоционален характер, каквито в криминалните хроники нямат място. И не напразно споменах двойното убийство в Стежарово, защото преди всичко то е в основата на романа. 
Помогна ми и това, че някога след серия от неприятни обстоятелства се наложи с брат ми и майка да живеем около година в гето и познавам циганите и от добрите им страни. Имам преки впечатления от процесите, които ги превръщат в това което са, а то от своя страна лесно в престъпници. Разбира се, невъзможно е да се опознаят тези процеси. Ако на мое място беше талантлив антрополог, политолог и криминолог на едно можеше да изгради по-пълно становище. Но лошото е, че дори за очевидното ни затварят очите. 
Това ме накара да напиша романа. 
Подчертавам роман е, издържан във всички традиции на трилъра. Дествителните факти са само в основата му. И дано, дано да си останат само там. 
Стремял съм се да създам едно увлекателно четиво за любителите на напрегнатото действие. 


Повече подробности за онлайн изданието тук.

11 коментара:

  1. Браво Стефане, пожелавам ти още много добри книги и много творчески успехи. Най - важното е, че писането ти носи удоволствие!
    П.П И многомилионни тиражи...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти! А първия, който обяви публично, че тази книга ще излезе беше ти и първи ми взе интервю в Инетрвю - он лайн медия.

      Изтриване
  2. Поздравления! Звучи интересно и провокативно...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти! За мен това е най-напрегнатия трилър, който съм писал до този момент. Като направя и страницата му във фейсбука ще напиша още някои неща за него. През цялото време бях опънат като струна и по-късно разбрах, че съм бил амбициран да не отстъпва на най-добрите американски образци, но се отнася изцяло за нашата реалност. И нещо, което не съм го забелязал никъде до този момент. В подобен жанр, главния положителен герой да е с тежко психическо заболяване. Обикновено е обратното. Злодеите са шизофреници. Самата ситуация го наложи, а и точно този герой си има прототип, един много близък ми човек, който много, много обичам.

      Изтриване
  3. Силно съм впечатлена, че житейският материал от гетото е с преки впечатления. Чудя се защо трябва да е он-лайн роман. Книжките са по-удобни в някои отношения. Съжалявам, че майка Ви и брат Ви заедно с Вас се е наложило да смените обичайната си среда. Всичко се отразява на съзнанието. Може да обогатява социалните компетенции, но това е изпитание за духа.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Поздрави и усмивки. За сега е възможен само онлайн роман. И аз обичам изданието на хартия, обичам да си я помириша, а и електронната книга е все още млада,тепърва ще се правят подобренията по този тип издания и все още има какво да се желае. Специално този роман, понеже много, много държа на него ще се опитам някога да го издам и в традиционния вариант, но за сега нямам тези възможности. А и електронното издание при всички случаи трябваше да се направи защото е много по-лесно за разпространение.
      Благодаря ти.

      Изтриване
    2. А за гетото: мина ни и това през главата. Но да ти кажа, сега ми се струва, все едно се е случило на герои от книга, която съм прочел или писал. Слава Богу, излязохме от тази мизерия. :)
      А от впечатленията получени там, наистина се чувствам по-богат.

      Изтриване
  4. Аз лично се опитвам да се абстрахирам от нещи неща за циганите, но честно казано това е твърде трудно. Аз добре знам какво е да те мразят, защото си различен, макар и да са ме мразили не заради расата ми. В крайна сметка и циганите са хора, макар и обстоятелствата да са ги направили ужасни в някои неща (защото вярвам, че хората се раждат добри), а и не само цигани са извършвали ужасни за човечеството неща, което разбира се прави нещата още по-ужасни. Имала съм приятели цигани, нищо че съм българка, в едан момент в училище си имах само една приятелка и тя беше циганка и аз все с тях се "влачех". Може би за това не ми се иска тези неща да са верни, за съжаление действителността е друга..

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не мразя циганите, в действителност им съчувствам, а между тях наистина има големи симпатяги. Не съм и целял с романа да създам омраза, но не съм и целял това, което в последствие се получи, а това е може би най-антиксенофобския роман отнасящ се за съвременната родна реалност.

      Разбирам те и знам за какво говориш. Също съм очарован от много цигани.

      Изтриване
  5. Успех на премиерата на книгата, ако имам време ще мина непременно;)) Пожелавам още много романи и разкази!

    ОтговорИзтриване