Равносметка преди избори

 

Понеже изборите вече са съвсем близо, да си го кажа на глас, че да чуя онова, което мисля, което помня, което съм преживял, което съм изстрадал и е част от житейския ми опит, на когото дължа всичките си верни избори и всичките си по-късни щастливи мигове.

Да си припомним, всички, които работим в културата, вадим хляба си и изкупваме с малко вината си пред семействата, при които не сме винаги.

На кого дължим 0,4 % за Култура.

Няма да изброя всички в сферата, но тук са актьорите (една от най-тежките и необходими човешки професии), тук са сценичните работници (които са почти актьори, играят с тях, само дето не бива да се виждат + това, че са виртуози във всякакви инженерни дейности и трудът им е доста екстремален), тук сме и всички останали в театрите, без които забавлението нямаше да го има, нямаше да бъде осъществено.

Тук са библиотекарите: скромни, образовани, високо културни, от които всяка цивилизована държава има нужда.

Тук са ръководителите на детски школи, които създават от деца – личностите, с които утре България ще се гордее.

Тук са музейните работници и служители: изключително високо образовани и такива, които нямат право да прекъсват развитието си и каквито всяка държава с история трябва високо да цени.

Можете да попълвате до утре списъка, толкова е дълъг и без него не „европейска“, ако щете наречете я „Слънчево-системна“, „Млечно-пътска“, пак ще си е жалка.

Ако един човек, нормално печелещ човек отделя 0,4 % от бюджета си, независимо, в коя държава по света живее за културата си,  този човек е простак.

Но ако такива се разпореждат с бюджета на цяла държава е вече много, много сериозно.

Та да си спомним кои бяха ТЕ.

 

 


Много хора с различни степени, дори и най-тежки на инвалидност, останаха с месеци без ТЕЛК решения и бяха лишени от всякакви доходи.

Много от тях живеят и из селата. Бюрокрацията в това време ги смазваше. Без доходи, болни, трябваше да намират път за следващ и следващ подпис, ако искат да дочакат някой ден пенсия. Това се случи заради Продължаващи Промени.

Пострадаха, а колко от тях не оцеляха: няма да разберем. Статистики за беззащитните не се правят. Не и ако не се отпуснат някакви субсидии за „усвояване“, но подобни истини са неприятни за отпускащите субсидии.

Можем да се сетим, че когато болен и беззащитен човек, който няма да го вземат на работа заради инвалидност, но по документ още не е официално инвалид, след като е останал цяла година без решение, ако няма друг около себе си, няма да оцелее.

Та, кой постави под изпитание семействата на всички инвалиди, на които им изтече срока на ТЕЛК решението, но пък състоянието им не се подобри?

 


 Миньорите от ТЕЦ „Марица-Изток“ бяха ужасени, а целия регион, в който живеят скоро ще опустее, защото „Марица-Изток“ ще е затворен и ще трябва да си търсят щастието другаде, може би – из света.

 Кой не само ги осъди на това, а ги осмя. Че се боят за семействата си, че се боят за болни родители, за деца, а не се гордеят, че са граждани на ЕС, които със саможертвата си допринасят за екологията.

 Кой ги нарече мързеливци! „Мързеливи миньори“, понеже не се били учили за програмисти.

 Кой нарече енергетиците: „необразовани“? „Необразовани енергетици“, понеже щом някой се бои за призванието си е непременно „необразован или мързелив“.

 


 „Зърнарите“ карали Майбахи, били мафиоти, които само усвоявали евросубсидии. Това бяха обвиненията на същите, които се присмяха и изгавриха с всички други нагоре. А, че „усвояващите евросубсидии“ спазваха тежки евроРЕСТРИКЦИИ, което вдигаше цената на производството им? Че не можеха да използват всякакъв посев, че не можеха да използват всякакви препарати…Естествено, че много от тях ще си гледат интереса, но беше справедлив гнева им, когато се внесе дъмпингово зърно от Украйна? Защо е дъмпингово? Ами защото украинци не спазват същите тези евроРЕСТРИКЦИИ, че не са в ЕС.

 


Гледащите добитък в двора били негодници, които не спазвали евроРЕСТРИКЦИИ и създавали зарази. Като че ли преди ЕС цял свят е останал без животни заради животински пандемии! Били копейкаджии, че гледали овце, прасета и не давали на изпратените цигани да избият препитанието им.

Чие беше това становище и кой изпрати циганите да избият здрави животни?

 

Кой подари реакторите ни от АЕЦ „Белене“ на украинци?

И кой плати тези реактори? Не бяха ли нашите родители, ние и децата ни, а ще плащат и внуците ни неустойките, които ще ни се стоварят, понеже нарушихме сума договори?

 


Кой се изгаври с народната воля и макар, че народът пожела референдум, референдум няма да има? Както и да се погледне, при ясна НАРОДНА ВОЛЯ, НЕЗАЧИТАНЕТО Й Е ДИКТАТ.

 


Все ще се намери някой, който да нареди клишета за целесъобразност след всеки от въпросите.

Но не става ли малко повечко?

 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Нахалният трол с бялата брада

  Не подозираше, че има профил в интернет. Не обичаше компютрите. Дори мобилен телефон нямаше, а и кой ли да му се обади? Живееше само с пая...