"Кучешко сърце" Михаил Булгаков или когато човек е порода помиар


Професор Филип Филипов Преображенски е един странен д-р Франкенщайн. Развива дейността си на лекар в първите години след октомврийската революция, в Съветски съюз, признат е обаче из цяла Европа, предлага услугата подмладяване на влиятелни хора и е запазил възгледите си от преди „голямата промяна”, които изразява без страх, открито, по очарователно – комичен начин. Една вечер прибира симпатично улично куче, подлага го на експеримент, но резултатът надскача очакванията му. Кучето се превръща в човек. Но си остава помиар, в най-лошия смисъл на думата, а точно с този си характер се вписва идеално в новата социалната среда. Низък, подъл, с хулигански наклонности и безкрайни претенции за своите права.
Сюжетът може да се разглежда като алегоричен образ на реалността в която живее и отрича професора, на въздействието от внезапните промени върху оскотелите маси.
Но и отвъд контекста на конкретната историческа реалност, тази научно – фантастична сатира не губи силата си, защото осмива черти, които са общочовешки. И се проявяват при всички условия и обществено – икономически отношения.
Докато Буби е едно улично куче затрогва, усмихва през сълзи. Когато заприличва на човек и получава статуквото човек, помиара буди само отвращение.  
Скотът е невинен, а изгуби ли невинността си би трябвало да я замени с отговорност, за която много хора не са подготвени и с това са по-низки и от животните. 

1 коментар:

  1. Отвращение, но самият помияр го приема за "блясък" и вярва, че и с другите е така. По този начин става още по-трагичен.

    ОтговорИзтриване