"Конформистът" Алберто Моравия



Марчело е едно чувствително дете, страдащо от пренебрежителното отношение на своите родители и ужасяващо се от собствените си прояви на жестокост, добре забелязващо градацията им.
Първо започва да шиба с пръчка листата на цветята, после да убива гущери, а после макар и неволно и котка.
Съзнава, че това е ненормално и иска да бъде нормален, но точно това е и периода, в който изглеждащия нормално негов баща, започва да проявява лудостта си.

Марчело е малтретиран в училище, иска да спечели уважението на мъчителите си. За да ги впечатли, приема да последва един педофил в дома му, срещу обещания за подарък пистолет. Мисли си, че покаже ли пистолета на учениците си, те ще престават да се гаврят с него.
Проявява и неосъзнато кокетство, но събитията го довеждат до там, че прострелва извратения мъж.
Съвсем различен изглежда тридесетгодишен. Уравновесен, надежден и външно уверен в себе си, но призраците от миналото, несъзнателното чувство за вина го преследват. Но най-вече е преследван от ужаса за собствената ненормалност. Мъчи се да бъде невидим, слят с тълпата. Да бъде част от останалите е неговия идеал. Всяка проява на индивидуалност го отвращава.
Това е времето на зората на фашизма и в службата си на режима, той открива шанс да постигне своята цел. Да бъде като останалите и на всяка цена се стреми да покаже лоялност и сам се припознава за убеден фашист.
И вероятно "убедени фашисти" като него е имало много, но разбира се политиката в случая е само мимикрията на по-сериозни психологически травми. Той е разяждан от съмнения заради приликите му с полуделия негов баща, от своята податливост и известни симпатии към всичко, което го отвращава.

В случая е фашист само защото е роден в първата половина на ХХ век в Италия, но със същия успех, роден по друго време и другаде щеше да е комунист, национал - социалист, републиканец или демократ.

Конформистът отчаяно се нуждае от кауза на която да се отдаде и която да го избави от угризенията му.
Всъщност историята му от детството се повтаря в един по-сериозен вариант.
Педофилът някога му е обещал пистолета, с който Марчело да се почувства като останалите. Службата му на фашизма му обещава да го избави от угризенията за педофила, за да се почувства като останалите.

И изобщо болната социална среда прави същото с личността, каквото и един извратен мъж с невинно дете.

"Конформистът" е психологически трилър, описал подробно детайлите на един ужасяващ процес, в който детето се превръща в Звяр, а Звяра...в Човек, който не може да прояви милост. Напрежението бавно градира, а след колуминицията, остава убийствената ирония на съдбата.

А Марчело е жив! И вероятно всеки познава един Марчело. Поне един.
Независимо от политическата си окраска, не се различава съществено от героя на Алберто Моравия.
Той не е задължително привърженик на крайна политическа сила, но задължително е краен привърженик на политическа сила.
Ще го познаете по догматичните му възгледи.
Макар сам да се познава зле.

Няма коментари:

Публикуване на коментар